Een jonge judoka met hevige heuppijn

Auteurs:
Leon Meijer, Spotfysiotherapeut Sportmedisch Centrum UMCG
Tom van Raaij, Orthopedisch chirurg Martini Ziekenhuis Groningen

Titel: Een jonge judoka met hevige heuppijn.

Het heupgewricht is een zeer stabiel gewricht en heupluxaties tijdens sportactiviteiten zijn dan ook zeldzaam. Indien dit letsel vermoed wordt, is röntgenologisch onderzoek de eerste keuze. Als blijkt dat er inderdaad sprake is van een heupluxatie zal een repositie moeten plaatsvinden. Dit dient te geschieden binnen zes uur, zodat het risico op avasculaire necrose van de heupkop zoveel mogelijk beperkt wordt. Of de patiënt uiteindelijk weer op het niveau van voor het letsel kan sporten is afhankelijk van factoren zoals tijdsduur tot repositie, mogelijke ontwikkeling van AVN, angst voor bewegen en het sportrevalidatietraject.

Klik hier voor het artikel